70s 80s Disco Classics

Saturday Night Fever

todayJanuary 2, 2021 22

Background
share close

Saturday Night Fever is een Amerikaans muzikaal drama uit 1977, geregisseerd door John Badham.

Het speelt John Travolta als Tony Manero, een jonge man uit de arbeidersklasse die zijn weekenden doorbrengt met dansen en drinken in een plaatselijke discotheek in Brooklyn; Karen Lynn Gorney als Stephanie Mangano, zijn danspartner en eventuele vertrouwelinge; en Donna Pescow als Annette,

Tony’s voormalige danspartner en toekomstige vriendin. In de disco is Tony de kampioensdanser. Zijn vriendenkring en zijn weekenddansen helpen hem het hoofd te bieden aan de harde realiteit van zijn leven: een doodlopende baan, botsingen met zijn niet-ondersteunende en kibbelende ouders, raciale spanningen in de lokale gemeenschap en zijn algemene rusteloosheid.

Het verhaal is gebaseerd op een artikel in het New Yorkse tijdschrift uit 1976 van de Britse schrijver Nik Cohn, “Tribal Rites of the New Saturday Night”; halverwege de jaren negentig erkende Cohn dat hij het artikel had verzonnen. Een nieuwkomer in de Verenigde Staten en een onbekende in de disco-levensstijl, Cohn was niet in staat enig idee te krijgen van de subcultuur waarover hij was toegewezen; in plaats daarvan was het personage dat Tony Manero werd, gebaseerd op een Engelse mod-kennis van Cohn.

Een enorm commercieel succes, de film hielp aanzienlijk bij het populair maken van discomuziek over de hele wereld en maakte Travolta, al bekend van zijn rol op TV’s Welcome Back, Kotter, een begrip.

De soundtrack van Saturday Night Fever, met discosongs van de Bee Gees, is een van de best verkochte soundtracks aller tijden. De film toonde aspecten van de muziek, het dansen en de subcultuur rond het discotijdperk: symfonie-georkestreerde melodieën; haute couture kledingstijlen; seksuele promiscuïteit vóór aids; en gracieuze choreografie. Het vervolg Staying Alive (1983) speelde ook John Travolta en werd geregisseerd door Sylvester Stallone, maar werd minder positief onthaald.

In 2010 werd Saturday Night Fever door de Library of Congress als “cultureel, historisch of esthetisch significant” beschouwd en geselecteerd voor bewaring in de National Film Registry.

Written by: Focus Fantastic

Rate it

0%